Almedalsveckan

Almedalsveckan, som förr hette Politikerveckan i Almedalen, är ett evenemang som genomförs varje år i Visby på Gotland. Då träffas företrädare för de svenska politiska partierna och även olika företag och intresseorganisationer, för att diskutera samhällsfrågor och politik. Arrangemanget går av stapeln under första veckan i juli och det var länge helt unikt i världen genom sin blandning av seminarier och politiska tal, där alla partier som sitter i riksdagen deltar. Under senare år har dock flera andra länder följt efter och har arrangemang med liknande koncept. Evenemanget organiseras på så sätt att varje riksdagsparti har sin egen dag, när allt fokus är på just det partiet. Det är också därför som Almedalsveckan sedan 2011 pågår under åtta dagar, eftersom det sedan dess sitter åtta partier i Riksdagen.

Varför just Almedalen?

 

Hur kommer det sig då att detta evenemang hamnade just i Almedalen? Jo, det var Olof Palme som började hålla sommartal där. Första gången var så tidigt som 1968, då han tillsammans med Krister Wickman höll ett improviserat tal från ett lastbilsflak vid Kruttornet, som ligger precis bredvid Almedalen. Det är också bakgrunden till varför Almedalen ibland också kallas för Palmedalen. Efter mordet på Olof Palme var politikerveckan, som den då kallades, under några år mindre lokaliserad till Almedalen, eftersom man ansåg den alltför förknippad med Olof Palme. Det var först 1991 som alla partiledare från riksdagens partier deltog. Det är Region Gotland som organiserar och koordinerar evenemanget, men det är deltagarna själva som bekostar sin närvaro. Alla seminarier och politiska tal är gratis för åhörarna, men naturligtvis är det ändå så att miljonerna rullar in under veckan i form av intäkter för hotell, restauranger, shopping och annan turism.

Almedalsveckan har fått följare internationellt

Befinner man sig i Visby på semester under vecka 27 och inte är intresserad av politik och samhällsfrågor så undrar man kanske om detta är ett problem. är inte politik något som tänder dig kanske vuxen.se har bättre förslag. Annars har butiker, pubar och restauranger öppet som vanligt och är vädret bra, vilket det ju ofta är på Gotland, så finns ju sol och bad att tillgå helt gratis. Annars finns en mängd opolitiska utställare som anordnar olika evenemang. Det kan gälla vad som helst från idrottsföreningar, kommuner och församlingar, byggföretag, sjukvårdsföretag, religiösa samfund eller olika hjälporganisationer. Så de flesta hittar något som intresserar dem, oavsett hur man är lagd. År 2017 fanns 1895 olika organisationer representerade och de genomförde tillsammans 4062 evenemang. Mest populära ämnen detta år var miljö- och hållbarhetsfrågor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *