Lyxiga konferenser

Många av de bästa idéerna och mest effektiva sätten att klara en utmaning som ett företag eller en organisation står inför föds under lyckade konferenser. Det är även ett utmärkt tillfälle för medarbetare att komma varandra lite närmre. Att lägga en del resurser på konferenser brukar därför vara en god investering. Att satsa lite extra på lyx under en konferens kan faktiskt också betala sig. Oftast vill man dock, som företagare, lägga utgifterna på en sådan nivå att det blir förmånligt utifrån vad man kan göra för avdrag. Då kan man inte ta ut svängarna hur mycket som helst. I den här bloggposten kommer vi att ta en titt på hur man kan göra för att få en konferens att kännas lyxig, utan att det behöver bli så värst dyrt. Vi ska också titta på varför det ibland blir väldigt stora och negativa rubriker kring det här med lyxiga konferenser.

Lyx på konferens kan vara kontroversiellt

 

Smakar det så kostar det! håll koll på vem som betalar notan och inse att det inte är helt oproblematiskt med extravaganser, det är något som eventuella aktieägare kan ha en uppfattning om. Samma sak gäller i kanske ännu större utsträckning när en kommun ordnar en konferens som skattebetalarna indirekt får betala för. Det kan, på goda grunder, väcka väldigt ont blod om det samtidigt är så att politikerna klubbat igenom neddragningar inom till exempel välfärdssystemet. Uppgifterna om utgifter av det här slaget är en del av ett företags bokföring och även möjliga för journalister att komma över. På senare år har vi sett många uppmärksammade fall där kommunpampar hamnat i skamvrån efter att ha kostat på sig orimlig lyx under konferensresor. Dyra vinnotor brukar ofta väcka ont blod men även konferenser där för mycket tid ägnats åt samvaro och aktiviteter kan anses som alldeles för dyra i relation till resultatet. Att åka onödigt långt bort och därmed belasta företaget eller organisationen med höga resekostnader kallas också ibland för onödig lyx. Särskilt när det handlar om kommunpolitiker och ledare för ideella organisationer. Dessa skandaler kring lyxiga konferenser slutar ofta med att den ansvarige tvingas avgå.

Konferenser med det lilla extra

Det är svårt att generalisera kring vad som är rimligt och inte när det gäller konferenser. En kryssning i medelhavet kan vara ett rimligt upplägg för en konferens om priset är det rätta och om det finns koppling mellan sättet att resa och den bransch man är i. Sedan ska man komma ihåg att en konferens, utan extra allt, kan kännas lyxig redan från början. Särskilt om det innebär att man bor på en fin konferensanläggning med all inclusive. Aktiviteter som bygger på resurser i närområdet kan uppleves som lyxiga och bli minnen för livet utan att det måste bli så dyrt. Är konferensen nära en sjö mitt i vinter? Spola isen och hyr långfärdsskridskor och en vedeldad badtunna. Gör det bästa av färden till konferensanläggningen, kanske genom att hyra en guide eller genom val av färdmedel. Lyx kan även innebära att man drar nytta av modern teknik på ett oväntat men effektivt sätt. Låt en gästföreläsare som hör till det internationella toppskiktet i branschen hålla ett skräddarsytt pep-talk via videolänk till exempel.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *