Vilda äventyr i Roslagens famn

Roslagens famn för tankarna till Evert Taubes numera klassiska ”Calle Schewens vals”. Texten beskriver bland annat naturen och ljudet av vågorna som kluckar mot stranden. I området som kallas Roslagen ingår kommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. I denna del av Uppland ligger några riktiga idyller men området bjuder också på restauranger med välsmakande mat, kulturupplevelser och spännande evenemang som Oktoberfesten.

Oktoberfest på Gimo Herrgård
Gimo Herrgård ligger vackert omgärdad av både skogar och ängar i norra Uppland. Varje år anordnas det här i början av oktober den hejdundrande Oktoberfesten. I slottsparken dukas det upp av både mat och dryck. Självklart står tyskt öl med på bordet. Umgås med andra festsugna, ät och lyssna till bandet Oktobergänget som spelar bayerskinspirerad musik. Oktoberfest kommer från början från München där den har hållits sedan 1810.

Gimo Herrgård är ett stycke historia men det finns mer i detta område som vilar på gamla traditioner. För dig som är intresserad av hantverk och särskilt smyckestillverkning bjuder Roslagen på många kreativa hantverkare. Norrtälje konsthall visar samtidskonst från både lokala, nationella och internationella utställare. Konsthallen har alltid flera spännande utställningar inom bland annat både måleri och foto. I samband med utställningarna anordnas föreläsningar och barnverksamhet.campingnetshop-til-roslagenadventures

Njut av lekfulla smycken
Många konstnärer har genom åren inspirerats av naturen i Roslagen. Några av dessa är paret Hans och Cathrine Edblad. De är några av landets mest kända smyckesformgivare och har tagit fram ett halsband som symboliserar denna vackra trakt. Edblad arbetar i material som stål och silver. De har butiker över hela Sverige bland annat en i Norrtälje. Om du vill besöka andra mysiga små butiker är Linneladan och Väddö Möbelaffär heta tips. Linneladan erbjuder glas, porslin, gardiner och tyger. De har även en liten fikahörna med ekologiskt kaffe. I Väddö Möbelaffär finner du inredning till hela hemmet, du kan också Hitta ditt campingbord här bland mängder av alternativ.

Roslagen för alla åldrar
Oavsett om du är barn, ungdom eller vuxen kan du hitta ett spännande äventyr i Roslagen. Hela området är som en stor lekplats. Några annorlunda tips är bisonsafari i Vigelsbo – Österbybruk, Knutmassomuseet i Gimo som ställer ut karnevalsmasker från hela världen samt kosafari på Väddö Gårdsmejeri. Området bjuder på massor av shopping, framförallt ligger här många mindre butiker och flera av dem erbjuder hantverk och hemslöjd. Efter alla aktiviteter brukar det smaka bra med en fika. Varför inte besöka Bettans hembageri i Gimo? Bageriets personal bjuder på hembakta kakor efter gamla och traditionella recept. Hos Granparkens Gård och Café i Söderbykarl utanför Norrtälje kan du hälsa på nyfikna får, handla ekologiska grönsaker och de erbjuder även tältplatser för övernattande gäster.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *